Ανυπόστατοι λόγοι για την υποβάθμιση του ΙΕΚ Λαγκαδά

Ανυπόστατοι λόγοι για την υποβάθμιση του ΙΕΚ Λαγκαδά

Αρ. Πρωτ. 13048/13.07.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Στην υποβάθμιση του ΙΕΚ Λαγκαδά προχωρά ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) με τη μετατροπή του σε παράρτημα του ΙΕΚ Θεσσαλονίκη 1. Με την έναρξη του  φθινοπωρινού εξαμήνου για τη σχολική χρονιά 2010, ο ΟΕΕΚ προχωρά στην αναστολή λειτουργίας δημοσίων ΙΕΚ σε όλη την επικράτεια προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα.

Ιδιαίτερη περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί το μέχρι σήμερα αυτόνομο ΙΕΚ Λαγκαδά στον Νομό Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζεται στις σχολικές εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ-ΣΕΚ-ΕΠΑΣ-ΙΕΚ Λαγκαδά, χωρίς να καταβάλλεται ενοίκιο, και ως εκ τούτου δεν υφίσταται η δικαιολογία του ΟΕΕΚ για περιορισμό των οικονομικών δαπανών που καταβάλλονται για το ΙΕΚ Λαγκαδά. Παράλληλα, τα περιορισμένα λειτουργικά έξοδα του ΙΕΚ Λαγκαδά καλύπτονται από τον Δήμο Λαγκαδά.

Επιπλέον, το ΙΕΚ Λαγκαδά καθώς αποτελεί το μοναδικό ΙΕΚ που λειτουργεί για την επαγγελματική κατάρτιση των νέων στην ευρύτερη περιοχή έχει σταθερό αριθμό σπουδαστών, ο οποίος μάλιστα αυξάνεται συνεχώς.

Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης ο Δήμος Λαγκαδά αναμένεται να συνενωθεί με επτά ακόμη δήμους της επαρχίας Λαγκαδά, με έδρα την πόλη του Λαγκαδά, ενώ ο πληθυσμός φθάνει τους 70.000 κατοίκους.  

Εάν ισχύσει η υποβάθμιση του ΙΕΚ Λαγκαδά και η μετατροπή του σε παράρτημα του ΙΕΚ Θεσσαλονίκη 1, στην πράξη θα καταστεί δύσκολο για τους σπουδαστές να διευθετούν τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στην εγγραφή και ρύθμιση των απαραίτητων εγγράφων τους, καθώς θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν τακτικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης για να συναλλάσσονται με το ΙΕΚ Θεσσαλονίκη 1.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προβλέπεται να επανεξετάσει και να αναιρέσει το αρμόδιο Υπουργείο την απόφαση του ΟΕΕΚ για υποβάθμιση του ΙΕΚ Λαγκαδά, καθώς δεν αποδεικνύονται στην πράξη οι  οικονομικοί λόγοι, αλλά και ο μικρός αριθμός σπουδαστών του συγκεκριμένου ΙΕΚ;

Απάντηση Υπουργείου